Schijndel (Gemeente Meierijstad)

Schijndel 
Sinds 1 januari 2017 behoort Schijndel, samen met de gemeenten Veghel en Sint Oedenrode tot Meierijstad. Meierijstad is een verzameling van dorpen en geen echte stad. Er wonen bijna 80.000 inwoners verspreid over 13 dorpen en is in oppervlakte de grootste gemeente van de provincie Noord-Brabant.
Schijndel beschikt over een bruisend centrum. Op winkelgebied vervult Schijndel een regionale functie. Het aanbod is overvloedig en gevarieerd. Extra parkeerterreinen achter de winkels en een gratis parkeergarage zorgen ervoor dat de Markt autovrij  is geworden. Uitgaansgelegenheden zijn in Schijndel ook in overvloed. Daarnaast zijn er diverse cafés, bistro’s, cafetaria’s en restaurants. Schijndel kent diverse grote jaarlijks terugkerende evenementen. De bekendste is Paaspop.
Schijndel ligt in het nationaal landschap 'Het Groene Woud'. In het natuurrijke buitengebied van de gemeente zijn veel cultuurhistorische waardevolle (natuur)landschapselementen bewaard gebleven. U kunt wandelen en fietsen door het 150 hectare natuurgebied Wijboschbroek en Smaldonk en de Geelders. Schaapskooi Wijboschbroek aan de Martemanshurk herbergt de schaapskudde van het Wijboschbroek en het informatiecentrum van de Stichting Oude Inheemse Rassen in het Schijndels landschap. Midden in Schijndel vindt u Heempark De Blekert. In dit park zijn typische landschapselementen uit de eigen omgeving bij elkaar gebracht.
 
Bereikbaarheid
Gemeente Schijndel is gemakkelijk te bereiken. Het ligt centraal ten opzichte van ’s-Hertogenbosch en Eindhoven. De twee belangrijke noord-zuid verbindingen (Groningen - Eindhoven en Amsterdam - Maastricht) liggen op circa tien minuten rijafstand. De Structuurweg rondom Schijndel zorgt bovendien voor een veel publieks- en ondernemersvriendelijker klimaat.
 
Schijndel & kunst
De gemeente Schijndel heeft in de loop der jaren een zeer bijzondere kunstcollectie opgebouwd. Op allerlei plaatsen in de gemeente treft u kunstwerken aan, er zijn in de gemeente Schijndel meer dan 100 beelden te bezichtigen. Deze kunstwerken zijn opgenomen in het boekje 'Beeldspraak'. Deze gevarieerde beeldenroute leidt u al wandelend of fietsend van beeld naar beeld door Schijndel. Een aantal kunstwerken ‘vertelt’ de geschiedenis van Schijndel. Weer andere kunstvormen variëren van traditioneel tot modern. Het boekje 'Beeldspraak' is te koop bij VVV Schijndel. 
Naast de fraaie kunstwerken in het dorp heeft Schijndel ook diverse galeries en een museum; het Museum Jan Heestershuis. 
 
Bij nieuwe projecten, zoals de bouw van een woonwijk of de aanleg van een rotonde, is kunst één van de ‘bouwstenen’. Op deze wijze wordt in Schijndel het samenspel tussen kunstwerken en ruimte gerealiseerd. Zo heeft kunst ook een grote rol gespeeld bij de herinrichting van de Markt in Schijndel, dit resulteerde in de komst van De Glazen Boerderij. Dit spraakmakende architectonisch hoogstaand gebouw is een multifuntioneel gebouw op de Markt. Het ontwerp is van MVRDV, het architectenbureau van Winy Maas uit Rotterdam. MVRDV kreeg bekendheid door een aantal bijzondere projecten, zoals de Expo in Hannovear en Villa VPRO in het Mediapark in Hilversum. De eigenaren van De Glazen Boerderij zijn Robert, Jan en Mark van den Brand, geboren en getogen Schijndelaren. Voor Winy Maas gaat met de realisatie van De Glazen Boerderij een lang gekoesterde wens in vervulling. Op zijn 20ste probeerde Winy Maas de burgemeester te overtuigen iets te doen aan de kale plek in het centrum van zijn geboortedorp. Twintig jaar later, in 2000, vroeg de toenmalige wethouder hem om de draad op te pakken.
 
Inspiratie
De Glazen Boerderij is geïnspireerd op de Schijndelse boerderij. De boerderij is een factor 1,6 vergroot en bevat 1.600 m2 winkels, horeca, kantoren en een lifestyle-centrum. De architect registreerde en fotografeerde alle overgebleven Schijndelse boerderij en vroeg kunstenaar Frank van der Salm om een ideale, gemiddelde boerderij te componeren als collage van de bestaande boerderijen. Dit beeld is op de 1.800 m2 grote glazen gevel geprint met een moderne techniek, wat resulteert in het effect van gebrandschilderd glas. De fotoprint varieert in sterkte omwille van zicht en transparantie.
 
Internationale belangstelling
Vanuit binnen- en buitenland is een toenemende belangstelling voor dit spraakmakende gebouw.
 

© 2019 De Glazen Boerderij